Külföldi zarándokhelyek

Krisztus születésének helyéről

Jeruzsálemből elindulva, a Jaffa kaputól, akkor mintegy nyolc kilométer utat kell megtenni Betlehemig. Pár kilométer után balra található a Mar Eliasz ortodox kolostor, amely Illés próféta emlékét őrzi. A nagy próféta itt pihent meg, amikor Jezabel királyné elől menekült.

Egészen közel Betlehemhez egy kis kupolás épületet található, amely az ősanya, Ráchel sírja fölé épült. Jákob kedves felesége Benjámin születésekor halt meg, és a Betlehem felé vezető út mellett temették el. Jákob emlékkövet állított sírja fölé. Zsidók és muzulmánok egyaránt tisztelik Ráchel sírját. (Katonák őrzik a helyet.)

Betlehembe város 777 méter magasan fekszik a tenger színe fölött, ezért nagyon kellemes az éghajlata. Betlehem városa két halmon épült, amelyek szőlővel, olajfákkal ültetett teraszokban szállnak alá a völgyekbe. A nyugati halom a magasabb, ezen épült a bibliai Betlehem. A keleti halom alacsonyabb, de szélesebb, ezen található a Születés bazilikája.

A Születés bazilikája BetlehembenA Születés bazilikája Betlehemben

Lourdes

XVI. Benedek pápa számos főpásztor és világi hívő kérésének eleget téve teljes búcsút engedélyezett abból az alkalomból, hogy a Szűzanya 150 évvel ezelőtt megjelent Bernadette Soubirous-nak Lourdes mellett, a massabielle-i barlangban.

Lourdes DNy-Franciaországban, a Pireneusok Északi lábánál, 420 m tszf., a Gave de Pau folyó partján, a tarbes-i egyházmegyében található.

Bernadette Soubirous (Marie-Bernard Soubirous;Lourdes, 1844. január 7. – Nevers 1879. április 16.) katolikus szerzetesnővér, aki 1858-ban a szülővárosáról elnevezett Mária-jelenéseket látta. Szentté avatása óta használatos a Soubirous Szent Bernadett elnevezés is.

Medjugorje

Bosznia-Hercegovinában, Cirluk község déli részén, Mostartól 26km-re délnyugatra található Medjugorje, Dél-Európában.

Fatima

Portugáliában a 'Cova d'Iria (Iriai völgy)-ben található Fatima, a legnagyobb Mária-kegyhelyek egyike. 1916.május 13-tól, 1917.október 13.-ig, először három alkalommal angyal-jelenés, majd hat alkalommal a Boldogságos Szűzanya megjelenése nyomán alakult világméretű kegyhellyé. Három egyszerű, kis pásztorgyereknek, Santos Lucia-nak, (10 éves), s két unokatestvérének, Marto Ferenc (9 éves) és Jácintának (7 éves) megjelent a béke angyala és imára buzdította őket, majd mint Portugália őrzőangyala az áldozatra buzdította őket.


Tartalom átvétel